Welkom

Welkom op de website van Tian Dao, Praktijk voor Acupunctuur en Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) in Schijndel.

AcupuntuurTraditionele Chinese Geneeskunde (TCG)
TCG is een eeuwenoude geneeswijze waarbij de innerlijke energie balans in relatie tot de omgeving van belang is. De principes van interrelaties tussen mens en omgeving zijn constant, maar de patronen van interrelaties bij elke persoon blijven veranderen. Dit maakt dat voor elke cliënt een andere behandeling toegepast wordt. 

Traditionele Chinese Geneeskunde is een goede aanvulling op de Westerse Geneeskunde en kan goed naast elkaar gebruikt worden.

Waarom TCG?
Vanuit de oorsprong van TCG deze geneeswijze niet alleen bedoeld om klachten te verhelpen, maar wordt het ook toegepast om gezond en fit te te blijven. Er wordt ook wel gesproken van Chinese Gezondheidskunde waarbij door middel van o.a. acupunctuur, kruiden, massage en bewegingsoefeningen het lichaam in balans wordt gehouden.

"De uitmuntende tempert alle overdaad en vermindert
wat tekortschiet. Zo brengt hij gelijkheid tot stand."
                                                                                                    ~ I Ching

In onze huidige maatschappij hebben we veel te maken met allerlei soorten spanningen, emoties en stress. We leven in een dermate gejaagde samenleving dat even stilstaan en rust nagenoeg geen optie is. We kunnen gerust spreken van het feit dat we door de waan van de dag geleefd worden. Klinkt u dit bekend in de oren?

Met dit gegeven en overige maatschappelijke en milieugerelateerde aspecten, wordt ons lichaam erg onder druk gezet. Dit kan tot gevolg hebben dat een lichamelijke disbalans kan optreden. Met name voor de personen die langdurig blootgesteld worden aan deze, toch wel negatieve omstandigheden, ontstaan langzamerhand lichamelijke dan wel geestelijke/emotionele klachten.

Om deze klachten het hoofd te bieden zijn er verschillende mogelijkheden zoals regelmatig sporten, bewegen, gezond eten, regelmaat en voldoende rust. In sommige gevallen lopen de klachten dermate uit de hand of zijn zo heftig, dat genoemde maatregelen niet afdoende zijn. In zo’n geval wordt vaak een huisarts geraadpleegd waarbij gekeken wordt naar een geschikte behandeling.

Ondanks de voorgeschreven behandeling kan het voorkomen dat deze niet of onvoldoende het gewenste resultaat bereikt. Dat wil niet zeggen dat de behandeling niet goed is, maar echter vaak het symptoom bestreden wordt in plaats van de oorzaak aangepakt wordt.
In dit soort gevallen en gevallen waarbij u medicijnen moet nemen die u liever niet neemt, kan Traditionele Chinese Geneeswijze een uitkomst bieden. Bovendien kan, bijvoorbeeld een acupunctuur behandeling, een `reguliere´ medische behandeling versterken. Daarom spreken we liever van complementaire geneeswijze in plaats van alternatieve geneeswijze.

Kortom, klachten waar u moeilijk van af komt of waar u geen of zo min mogelijk medicijnen voor wilt gebruiken? Neem gerust contact op, dan bespreken we op welke wijze u hierin geholpen kunt worden.

Omdat voorkomen nog altijd beter is dan genezen, kunt u in de praktijk ook terecht voor een preventieve behandeling waarbij uw energiepeil weer op het juiste niveau wordt gebracht.


Onder de rubriek ´Nieuws´ staan de data vermeld van inloop spreekuren en lezingen/gastcolleges over Traditionele Chinese Geneeswijze.


Disclaimer

Tao Te Ching